Prednosti in slabosti masivnega parketa v primerjavi z dvo- ali troslojnim parketom

Masivni parket ali večslojni parket?
Glavna prednost dvoslojnega ali troslojnega parketa je dimenzijska stabilnost oziroma zanemarljiva režavost parketa, ki je značilna za masivni parket.

 

Glavna slabost dvo- ali troslojnega parketa pa je tanka zgornja plast. 3 mm lamelo je moč obrusiti, a le enkrat do največ dvakrat. Pri dvo- ali troslojnem parketu globokih prask in vdolbin ni moč odpraviti z brušenjem, medtem ko pri masivnem parketu take napake lahko odpravimo večkrat.

 

 

Dvoslojni in troslojni parket ter delaminacija

Pri tro- ali dvoslojnem parketu se po določenem času (7-10 let) pojavijo prvi znaki strukturne delaminacije oziroma odstopanja zgornje plasti parketa od osnove. Do delaminacije pride ne glede na vrsto podlage, še posebej pa sta pojavu izpostavljena dvoslojni parket in troslojni parket, ki sta vgrajena v objekte s konvekcijskim (radiatorskim) sistemom ogrevanja, oziroma na objekte, kjer je v zimskem času relativne zračne vlažnosti ni moč vzdrževati v primernem območju.

 

Stres na dvoslojni parket in troslojni parket, ki je posledica naravne kontrakcije in ekspanzije, je glavni krivec za pojav delaminacije. Parket mora v naših domovih prenesti suhe zime in vlažna poletja, t.j. drastična nihanja lesne vlažnosti od 4 % pozimi do 10 % poleti. To privede lepilo, ki drži skupaj vse sloje, do svojih skrajnih zmožnosti.

 

 

Masivni parket je bolj primeren za izrazitejša nihanja

Masivni parket se na nihanja vsebnosti vlage odzove s krčenjem in nabrekanjem, ki je precej izrazitejše pri širših deskah (kmečki pod). Krčenje in nabrekanje pa pri masivnem parketu ne pusti nikakršnih trajnih posledic.

Pri izbiri parketa ne moremo mimo dejstva, da ima industrija pri dvoslojnem ali troslojnem parketu manj kot deset let tradicije proizvajanja, medtem ko imamo pri masivnem parketu že več stoletij izkušenj.

 

Pri izbiri večslojnega ali masivnega parketa je pomembno predvsem mesto vgradnje. Družine z otroki in/ali hišnim ljubljenčkom morajo upoštevati predvsem vzdržljivostni faktor pri izbiri. Jeziček na tehtnici, se v tem primeru, nagiba v prid masivnemu parketu.

Oglejte si še več zanimivosti o parketih ali pa nas obiščite v našem salonu, kjer vam bomo z veseljem odgovorili na vaša vprašanja in pomagali pri izbiri najprimernejšega parketa za vaš dom!