Parket je dolgotrajna naložba

Talne obloge sodijo med najbolj obremenjen gradbeni material, zato je treba pred izbiro dobro premisliti. Večna dilema še zmeraj ostaja – se odločiti za parket ali laminat. Tako eni kot drugi imajo svoje prednosti in slabosti. Res pa je, da je parket edina talna obloga, ki jo je moč obnoviti do te mere, da je primerljiva z novo.
Gotovi parket ločimo na gotovi klasični in panelni parket. Surovi parket pa na lamelni, lam, kant, klasični parket, intarzije in ladijski pod.

 

 

Surovi parket v mnogih različicah za različne namene

Lamelni parket – je cenovno najugodnejši hkrati pa je tudi najbolj prodajan parket v Evropi. Običajno je iz hrastovega, bukovega ali jesenovega lesa in zaradi možnosti vzorčnega polaganja zadosti mnoge želje. Vzdrževanje je enostavno, poškodovane deščice pa enostavno zamenjamo.
Lam parket – zaradi možnosti beljenja in toniranja poudarimo nianse lam parketa in tako damo prostoru posebno vzdušje. Piko na i dodamo z lakiranjem. Lam parket je nekoliko debelejši, običajno izdelan iz hrasta, javorja, jesena ali bukve.


Kant parket – primeren je za obhodno obremenjene površine. Je kombinacija nizke cene lamelnega in trdnosti klasičnega parketa. Za izdelavo se uporablja predvsem les eksotičnih dreves, kot je teak. Barvna neenotnost, ki se združi v enkratno celoto daje kant parketu poseben čar.
Klasični parket – je večinoma izdelan iz evropskih vrst lesa. Nudi možnost različnih stilov polaganja, kot so ribja kost, prečno, vzporedno in diagonalno polaganje.

Intarzijski parket – ponuja celo šest kotno obliko ploščic. S posebnim načinom polaganja dosežemo optično širjenje prostora.
Ladijski pod – je tradicionalna talna obloga, ki jo odlikuje masivnost. Ta parket je izdelan predvsem iz iglavcev, kot so smreka, bor in jelka.

 

 

Gotovi parket za talno gretje | Panelni parket v najrazličnejših vzorcih

Gotovi klasični parket – je zelo odporen na udarce, lepega izgleda, obstojnih barv in primeren za talno gretje. Ta parket je tovarniško obdelan in pripravljen na polaganje brez brušenja in lakiranja.
Panelni parket – je najbolj primeren za tiste, ki želijo točno določene vzorce parketa. Ta parket je možno obnavljati, saj zgornja plast dovoljuje vsaj dvakratno brušenje. Bistvena razlika med gotovim klasičnim parketom in panelnim parketom je ta, da so deske slednjega zelo dolge in zato primernejše za polaganje v večjih prostorih.

 

 

Parket ob rednem vzdrževanju vzdrži tudi 50 let

Kljub temu, da je vzdrževanje parketa nekoliko bolj zahtevno, se nam bosta redno vzdrževanje in obnova obrestovala. Parket namreč omogoča ponovna brušenja in lakiranja in tako podvojitev njegove življenjske dobe.
Če torej želite dolgotrajno talno oblogo, se obrnite na podjetje Maderales. Skupaj bomo poiskali parket po vašem okusu, ki vam bo občutek topline v vašem domu ali poslovnem prostoru dajal še dolga leta.