Parket proti laminatu | parketi so obstojnejši, a zahtevnejši

Ko gradimo ali prenavljamo stanovanje ali poslovni prostor smo postavljeni tudi pred dilemo ali bomo kot talno oblogo uporabili laminat ali parket. Tako eni kot drugi imajo prednosti in slabosti, od vsakega posameznika pa je odvisno, kaj mu je pomembneje. Tisti, ki iščejo kratkoročnejšo in cenejšo rešitev, se običajno odločijo za laminate, za ostale, ki želijo talno oblogo, ki lahko preživi tudi dve generaciji, a je nekoliko dražja, pa so primernejši parketi.

 

 

Parket potrebuje brušenje in lakiranje ter več nege kot laminat

Ena izmed bistvenejših lastnosti laminata je ta, da po polaganju ne potrebuje brušenja in lakiranja, medtem, ko je s parketi drugače. Parket oziroma nekatere njegove različice imajo več plasti in zato dovoljujejo tudi večkratno obnavljanje, torej ponovno brušenje in lakiranje. Dobre lastnosti laminata v primerjavi s parketi so med drugim velika odpornost na udarce in svetlobo in enostavno vzdrževanje. Sicer pa jih delimo v tri različne razrede glede na to, kakšna je njihova kakovost in debelina. Vsak posamezen parket in laminat ima različen garancijski rok, ki ga določa proizvajalec in je odvisen od kakovostnega razreda.

 

 

Parket je boljši prevodnik zvoka in toplote

Hoja po parketu in laminatu se ne razlikuje le po občutku toplote pod nogami, ampak tudi po tem koliko hrupa slišijo stanovalci pod nami. Čeprav so laminati običajno slabši prevodniki toplote in zvoka kot parketi, pa so danes na voljo tudi laminati z dodatno zvočno izolacijo. Ko polagamo parket oziroma laminat lahko dodatno izolacijo dosežemo s primerno podlogo. Strokovnjaki so mnenja, da je za ta namen najboljša pluta, ki bo tudi po več letih ostala enake debeline.

 

 

Tako parketi kot laminati ponujajo številne imitacije

Ko izbiramo laminat ali parket, ga izberemo ne le glede na razred, ampak tudi glede na to kakšen je vzorec. Danes je na voljo mnogo imitacij, od lesa, keramike do kamna kot tudi posebnih vzorcev. Seveda je pomembno, v katerem prostoru želimo položiti laminat oziroma parket. Poskrbimo, da za parket temnejših barv prostor že sam po sebi ne bo preveč temen, za parket s pestrim vzorcem pa preveč barvit in živahen.

 

 

Parket in laminat – njuna skupna lastnost

Skupna lastnost obeh talnih oblog je ta, da ju običajno polagamo v bivalne ali poslovne prostore, medtem ko za kuhinje in kopalnice nista najbolj primerna, razen različice iz najbolj kakovostnega lesa. Tako parketi kot laminati so občutljivi na previsoko vsebnost vlage v zraku, saj se začnejo napenjati in posledično zvijati.

Če želite, da se vaši parketi ne bodo prehitro uničili, upoštevajte nasvete strokovnjakov. Tudi v našem podjetju vam ob nakupu nudimo svetovanje, saj želimo, da kupci iz našega salona odidejo zadovoljni.