Parketi kmečko-mestnega sloga vse bolj priljubljeni

 

Parketi in njihovi kakovostni razredi

Na lastnosti in kakovost parketa vpliva predvsem vrsta lesa iz katerega so parketi izdelani. Sicer pa se trdota lesa določi glede na količnik med preizkusno obremenitvijo (50 kg sile na kroglo z 10 mm premera) in površino nastalega odtisa. Oreh, češnja in iroko se ob takšnem preizkusu obnesejo najslabše. Nekoliko bolje pa bukev, hrast in javor. Med masivnejše spadajo bambusovi parketi, najkvalitetnejši pa so tisti iz oljke.

 

 

Parketi so občutljivi predvsem na vlago

Kako dolgo bodo parketi dobro ohranjeni je odvisno ne le od mehanskih sprememb, ampak predvsem od vlažnosti prostora, v katerem so položeni. V prostorih z ogrevanjem je zrak običajno presuh, saj se parketi izsušijo. To težavo lahko rešimo, če nekoliko zmanjšamo gretje in uporabimo vlažilnike zraka. Sicer pa je vlažnost, ki najbolj ustreza parketu tista med 50 in 55 odstotki. Pozorni pa moramo biti tudi pri stiku vode s parketom, saj je ta največji sovražnik parketa.

 

 

Parketi – obnova starih ali nakup novih?

Ko ugotovimo, da so parketi zreli za obnovo oziroma zamenjavo, je pri odločitvi bistveno za kakšne parkete gre. Kadar gre za klasične parkete se lahko brez skrbi odločimo za obnovo – torej za brušenje in lakiranja. Ko so parketi močneje mehansko poškodovani, kadar so prišli v stik z večjo količino vode, ki je na njih pustila vidne posledice, se je bolj smiselno odločiti za zamenjavo. Kadar imamo to možnost, lahko nove parkete položimo kar čez stare. Če pa so parketi poškodovani le na določenih delih, se lahko odločimo za zamenjavo le na teh delih.

 

 

Parketi kmečko-modernega sloga so »in«

V domove se vse bolj vračajo podi, ki dajejo pridih masivnih lesenih podov. Podobno je tudi, ko gre za izbiro parketa. Tako danes parketi, ki so mešanica kmečko-modernega stila predstavljajo kar polovico povpraševanja. Zaradi masivne sestave omogočajo ti parketi tudi večkratno obnovo, pri čemer ostaja struktura lesa še zmeraj vidna. Sicer pa gre za nekoliko večje in širše deske, ki dajejo prestižen videz in nas hkrati vračajo v preteklost. T.i. kmečki podi so danes običajno naoljeni, postopek oljenja pa je dobro ponoviti vsaki dve leti.

Parketi v našem podjetju so vam na voljo v različnih dimenzijah in odtenkih. Kakovost je vrhunska, cene pa nizke. Naši strokovnjaki vam nudijo nasvete, na podlagi katerih se boste lažje odločili, kateri parket želite. Oglasite se pri nas ali nas pokličite in skupaj bomo poiskali talno oblogo vaših sanj.