Tikov parket in hrastov parket eksotičnega porekla

Domače drevesne vrste, iz katerih so parket javor, parket jesen, parket oreh in parket bukev nimajo tako izrazitih barv, čeprav so te tople in prehajajo od belkastih do temnorjavih tonov. Tropski les pa ima bolj pestro barvno lestvico. Tako sta Ipe – južnoameriški hrastov parket in Sucupira temno rjava (črna), Cumaru – brazilski tikov parket zlatorjav, Cabreuva in Jatoba – parket češnja pa rdečkasta.

 

 

Tikov parket – brazilski Cumaru za kopalnice

Tikov parket je zaradi svojih značilnosti primeren parket za kopalnico. Zaradi trpežnosti na spremenljive klimatske razmere je tikov parket priljubljen tudi za zunanje površine, kot so na primer terase. Tikov parket je značilne rumene ali tobačno rjave barve. Kot vse vrste parketa, tudi tikov parket po izpostavljanju sončni svetlobi spremeni bravo. Za tikov parket je značilno, da sčasoma potemni.

 

 

Hrastov parket – južnoameriški Ipe ali evropski hrast

Hrastov parket je lahko evropskega izvora, ali pa južnoameriški hrastov parket Ipe. Za eksotični hrastov parket Ipe je značilna rožnata ali svetlo rjava (pisana) barva, ki po izpostavljanju dobi čokoladno rjavo bravo. Za hrastov parket evropskega izvora pa so značilni odtenki rjavo zlate do rjavo rdečkaste barve. S svojo grobo teksturo in strženovimi trakovi daje hrastov parket slikovit videz.

 

 

Parket javor – Marfim za svetla tla

Parket javor, parket jesen, parket bukev ter parket oljka so parketi svetlješih barv. Klasičen parket jesen je zanimiv zaradi običajnega rustikalnega videza. Dvoslojni gotovi parket jesen je primerna izbira za tla s talnim gretjem. Parket javor je iz trdega lesa in zato bolje prenese morebitne praske. Za vse, ki si želite svetlejša tla, je parket javor odlična izbira. Svetlejši odtenki so značilni tudi za bukov parket. Bukev veže nase nekoliko več vlage, zato ni najbolj primeren za talno ogrevana tla. Klasičen parket bukev je iz visoko kvalitetnega trdega lesa. Eden izmed kvalitetnjših in temu primerno višjega cenovnega razreda je tudi parket oreh. Lahko se odločite za oljen parket oreh ali pa izberete lakiran parket. Oreh je temnejše barve ter trpežen trd les.