Lesene terase – škodljivi vplivi in vzdrževanje

Lesene terase so izpostavljene različnim škodljivim vplivom. Največjo nevarnost predstavljajo vremenski vplivi, zato je zelo pomembno, za kateri les se boste odločili. Pri nepravilni izbiri lesa za teraso lahko preveč sončnega obsevanja povzroči, da bo vaša lesena terasa obledela, dež vpliva na trohnenje in propadanje lesa, v mrazu pa lahko nevzdrževane podnice iz neprimernega lesa za naše področje zamrznejo in počijo. Lesene terase so izpostavljene tudi mrčesu in žuželkam, ki se prehranjujejo z lesom. Zato jih je potrebno ustrezno zaščititi. Določene vrste lesa dodatne zaščite ne potrebujejo, saj jim insekti ne pridejo do živega. Zelo pomembna je tudi montaža lesene terase, saj se slabo izdelana lesena terasa težko spoprijema z različnimi vremenskimi vplivi in zato kasneje predstavlja precej višje stroške vzdrževanja. Pokličite nas ali obiščite v salonu, kjer vam bomo svetovali glede izbire lesa in poskrbeli, da bo vaša lesena terasa pravilno izdelana in montirana.

 

 

Lesena terasa in odvajanje vode

Da bi vaša lesena terasa ostala čim dlje nepoškodovana, mora biti ustrezno poskrbljeno za odvajanje vode. Če deževnica ne odteka, pride do velike razlike med spodnjim in zgornjim delom lesene terase. Deščice so na spodnji strani izpostavljene vlagi, na zgornji pa soncu, kar lahko povzroči raznovrstne deformacije lesa. Pomembno je preučiti okolje in podlago, kjer bo lesena terasa postavljena. Skrbno je treba izdelati podkonstrukcijo ter ustrezno montirati podnice, da lahko voda z lesene terase brez težav odteka.

 

 

Vzdrževanje lesene terase

Če je vaša lesena terasa narejena iz visoko kakovostnega lesa, kot je npr. tropski les ipe, posebno vzdrževanje sploh ni potrebno. Možen je premaz z ustreznim oljem, ki pa življenjske dobe lesene terase bistveno ne podaljša, vendar predvsem vpliva na daljšo obstojnost naravnih barv. Če les ni pravilno izbran, lahko pride že kmalu po postavitvi lesene terase do raznih poškodb, od ukrivljanja podnic do razpok in trohnenja. Vsaka lesena terasa sčasoma nekoliko spremeni barvo. Odvisno od vrste in kvalitete lesa nekatere postanejo temnejše, druge pa svetlejše ali osivele. Največ sprememb barve lesene terase se zgodi v prvem letu, saj deževje vpliva na izpiranje lesnega olja. Vaša lesena terasa lahko ohrani naravno barvo s premazovanjem z ustreznim oljem. Naši strokovnjaki vam bodo svetovali glede primernih premazov za vašo teraso, saj neprimerna izbira premaza slabo vpliva na določene vrste lesa.

 

 

Čiščenje lesene terase

Lesene terase je priporočljivo očistiti enkrat letno, v bolj onesnaženih okoljih pa nekoliko pogosteje. Prah, ki se nabira na terasi, povzroči, da lesena terasa potemni. Da lesena terasa ponovno pridobi naraven lesk, je najprimernejše čiščenje z vodo. Čiščenje naj bo opravljeno nežno, da ne pride do zunanjih poškodb lesene terase. Vodi lahko dodate tudi posebno čistilo za les, vendar vam priporočamo, da to storite le v primeru, ko ima vaša lesena terasa trdovratne madeže, saj čistila pogosto vsebujejo določene kemikalije, ki lahko škodujejo lesu.