Zgradite zeleno teraso – uporabite les ipe

Kaj pomeni »zelena gradnja«? Odvisno od posameznika. Natančnega standardiziranega termina ni na voljo, vendar ima ta pojem zame osebno več pomenov. Najprej me zanima, ali je izdelek obnovljiv. Ali je izdelan iz biološko razgradljivega vira ali vira, ki ga je mogoče reciklirati? Koliko energije je potrebne za proizvodnjo in prevoz izdelka na cilj? Kaj se zgodi z njim, ko je izrabljen ali uničen? Ko sem si zastavil ta vprašanja, sem prišel do zaključka, da je za tiste, ki iščejo trajnostni lesni proizvod za dom, tropski trdi les ipe najboljši material za zunanje terasne in notranje talne površine.


Prvič, ta trdi les je obnovljiv. Na svetu je že veliko trajnostno gospodarjenih gozdov, poleg tega pa hitro raste tudi število gozdov s prestižnim certifikatom FSC. Ameriški svet USGBC v okviru svojega programa LEED zaradi strogih zahtev za pridobitev certifikata za gozd, proizvajalca in distributerja uporablja zgolj les s certifikatom FSC. Zakon Lacey Act je ameriško ministrstvo za notranje zadeve, trgovino in kmetijstvo uvedlo z namenom, da bi vstop v ZDA omogočilo zgolj zakonito pridobljenemu lesu in potrjenim dobaviteljem. Gozdarstvo morda ne zveni kot najbolj zaželena dejavnost, vendar predstavlja v primerjavi z vrtanjem nafte ali mešanjem strupenih stranskih produktov veliko privlačnejši vir za izdelavo teras. Gozdov ni več dovoljeno povsem izkrčiti, poleg tega pa so bila uvedena strožja pravila za ohranjanje stalne ravni sadnih dreves.


Drugič, les ipe je povsem biološko razgradljiv. Mogoče ga je reciklirati in uporabiti za druge namene, lahko pa se tudi povsem razgradi v tla. Pri tem lesu obdelava ali kemikalije niso potrebne, saj je naravno odporen proti gnilobi, plesni, glivam in mrčesu. Drugi umetni proizvodi niso tako okolju prijazni. PVC- in kompozitne deske za terase bo treba nekoč prepeljati na odpad, kjer bodo prispevale k težavi vse večjih odlagališč. Mnogi proizvajalci kompozitnih desk za terase se hvalijo, da so te izdelane iz reciklirane plastike, ne omenijo pa, da bodo imele zgolj četrtino življenjske dobe v primerjavi z lesom ipe. Poleg tega večine kompozitnih materialov ni mogoče reciklirati, saj je nemogoče ločiti lesna vlakna in plastiko.


Tretjič, količina energije, ki je potrebna za proizvodnjo in prevoz, je pri naravnem lesu bistveno manjša kot pri izdelanih proizvodih. Če pri tem upoštevamo še dejstvo, da pri pridelavi lesa niso potrebna fosilna goriva, je povsem jasno, zakaj je razlika tako velika. Kot vemo, postajajo fosilna goriva vse dražja in vse bolj obremenjujejo okolje. Onesnaženje zraka, vode in zemlje zaradi fosilnih goriv se bo ob povečanem povpraševanju samo še poslabšalo. Videti je, kot da nenehno iščemo nove in alternativne vire za izboljšanje tistega, kar nam ponuja narava, vendar vedno znova ugotovimo, da je ne moremo preseči. Naravne lesene talne obloge so vedno bile in vedno bodo najboljši material za svoj namen. Nemogoče ga je ponarediti, poleg tega pa je najbolj okolju prijazen. Če bomo vsi kupovali samo od dobaviteljev, ki odgovorno gospodarijo z gozdovi, bomo prispevali k trajnostnemu razvoju okolja in zmanjšanju porabe fosilnih goriv, od katerih smo postali tako odvisni.