Tropski les ipe

Tropski les ipe je izjemno odporen in mnogo trdnejši od evropskega hrasta. Les ipe ima življenjsko dobo med 30 in 40 let. Lapacho, kot ga drugače imenujemo, je svetlo do temno olivnih barv in je zračno sušen težji od vode. Les ipe je odlična izbira za vaše stanovanje.
ŽE ZA 55,50 EUR za kvadratni meter meter z 22% DDV!

 

 

Tropski les Ipe (lapacho ali »iron wood«)

Tropski les ipe - iron woodTropski les ipe je znan tudi kot lapacho. Les ipe je od svetlo do temno olivno rjav. Njegova domovina so deževni gozdovi Srednje in Južne Amerike. Drevo doseže višino do 50 m in premer do 1,8 m. Les Ipe sodi med najbolj kakovostne vrste lesa, saj je od dva do tri krat trdnejši od evropskega hrasta. Njegova življenjska doba je od 30 do 40 let, gostota 1.300 kilogramov na kubični meter. Zaradi izjemnih lastnosti ipe poimenujejo tudi »iron wood« oziroma železni les. Odporen je proti slani in sladki vodi, mrazu, snegu in ostalim vremenskim vplivom. Les ipe vsebuje zadosti oljnih delcev, ki tudi brez dodatne zaščite preprečujejo trohnenje oziroma preperevanje. Zračno sušen les ipe je težji od vode. Z leti, tako kot večina vrst lesa, posivi. Na površini lapacho lesa je možno opaziti tudi majhne luknjice, ki jih povzročijo insekti ali ličinke insektov. Insekti so aktivni samo dokler ipe drevo raste in ne vplivajo na fizikalne ali mehanske lastnosti lesa. Izdelki proizvajalca Indusparquet iz lesa ipe imajo oznako FSC (Forest Stewardship Council). FSC logotip označuje izdelke, narejene iz lesa, ki ustrezajo standardom gospodarnega ravnanja z gozdnimi površinami.

 

 

Vzdrževanje ipe lesa

Vsi zunanji leseni podi, ki so iz naravnega materiala, se z leti spreminjajo in večinoma posivijo ali potemnijo. Čas spreminjanja barve je odvisen od vrste in kakovosti lesa. Poleg tega vsi zunanji podi začnejo dobivati grob, luskav videz. Ta proces lahko upočasnimo z ustreznim oljem. Premaz ohrani prvotni videz lesa, ne vpliva pa na trajnost lesa. Uporaba zaščitnih premazov za les ipe ni priporočljiva, ker je les zelo gost in preprečuje kemikalijam penetracijo. Poleg tega ima les ipe naravno zaščito proti trohnjenju in propadanju, zato dodatna zaščita ni potrebna. Leseni pod, ki je narejen iz ipe čistimo z vodo, ki ji lahko primešamo blago čistilo. Čiščenje z visokotlačnim čistilcem je možno, a ga odsvetujemo.